Onze kattenverblijven; een fijne stek!

U bent hier: Home » Ons Asiel » Onze kattenverblijven

Wilt u mooie dierenverhalen ontvangen?


Een kat heeft zo zijn natuurlijke behoeften. Hoe meer hier in voorzien wordt, hoe fijner een kat zich voelt. Dit klinkt heel simpel, maar hoe zit dat met een kat die in een asiel terecht komt en waarbij het stressniveau hoog ligt?

Hier wordt wereldwijd uitgebreid onderzoek naar gedaan. Met deze kennis, in samenwerking met Dr. Ruth van der Leij en de architect, hebben wij geprobeerd de kattenverblijven zo aangenaam mogelijk te bouwen en in te richten. We zijn uitgekomen op een combinatie van kattenkamers voor groepshuisvesting en zogenaamde ‘cat showers’ voor het solitair huisvesten van katten.

Weet u nog hoe het was? De typische kattenhokken waar onze asielkatten verbleven

Uit onderzoek is gebleken dat zo’n verblijf veel stress oplevert voor een kat. Deze hokken zijn vaak te krap, eten/drinken en de kattenbak zijn niet gescheiden en katten kunnen veelal niet schuilen. Languit liggen of klimmen en klauteren is niet mogelijk. Toch zijn dit zaken waar een kat wel behoeften aan heeft.

De Catshowers

Een‘ Cat-Shower’ is een verblijf waar katten die niet goed overweg kunnen met andere katten, alleen geplaatst kunnen worden. Het biedt hoogteverschil-len, waardoor de kat kan klimmen, jagen, verstop-pen en andersoortig gedrag vertonen wat inherent is aan ‘kat zijn’. Voerbakken kunnen gescheiden worden van de kattenbak. Daarnaast biedt de cat-shower een buitenren waar de kat kan genieten van de buitenlucht. In verhouding tot de oude situa-tie heeft de kat meer m2 tot zijn beschikking.

Gedragsstudies wijzen uit dat een verblijf dat uit meerdere ruimtes bestaat, zorgt voor een lager infectierisico en minder stress bij de kat. Dit maakt dat de kat zich vriendelijker zal gaan gedragen wat de kans op adoptie vergroot!

De inzet van catshowers hebben wij twee jaar gele-den binnen ons asiel getest en in onze ogen heeft het zijn nut absoluut bewezen. Katten in deze ver-blijven waren minder gestrest, beter hanteerbaar en daardoor beter ‘adopteerbaar’.

Kattenkamers

Voor elke kat afzonderlijk zal er gekeken gaan worden of deze het beste apart of in een groep gehuisvest kan worden. Naast de catshowers zijn er namelijk in totaal ook nog 9 kattenkamers in ons nieuwe gebouw. Per kamer zullen er maximaal 4 katten geplaatst worden.

Uit onderzoek blijkt dat er geen significante verschillen zijn in stressniveau tussen katten die alleen worden gehuisvest of in een kleine groep. Echter blijkt uit onze eigen ervaring dat de adoptiekans vergroot wordt bij groepshuisvesting. Potentiële nieuwe baasjes vinden het prettig om ‘onder de katten’ te zijn en op die wijze te kijken met welke kat zij de beste klik hebben.

We streven ernaar de kamers met voldoende verrijking in te richten. Dit houdt in dat er voldoende mandjes, krabpalen, speeltjes, plantjes etc. zijn waar de katten zich mee kunnen vermaken. Daarnaast beschikt elke kattenkamer over een zogenaamde ‘Catwall’. Deze kattenmuur biedt klim en klauter mogelijkheden voor de katten, maar kan ook als schuil-plek dienen voor een kat die zich even wil afzonderen van de groep.

Contact

Streekdierentehuis ’t Julialaantje
Julialaantje 50
2283 TB Rijswijk
070 – 390 21 92
info@asieljulialaantje.nl

Openingstijden

maandag 13:30 - 16:30u
dinsdag 13:30 - 16:30u
woensdag 13.30 - 16.30u
donderdag 13:30 - 16:30u
vrijdag 13.30 - 16:30u
zaterdag 10:00 - 14:30u

Wij werken momenteel alleen op afspraak! 
Meer informatie: 070-3902192

 

Donaties: Bankrekening NL71 INGB 0003113509 t.a.v. Dierenasiel ’t Julialaantje Rijswijk